top of page

WAAROM U UW BROEDEIEREN BIJ ONS AANSCHAFT

ONZE PASSIE

ONZE PASSIE

WIJ HEBBEN EEN PASSIE VOOR KIPPEN

ONZE EIEREN

ONZE EIEREN

ZIJN VAN RASZUIVERE FOK-TOMEN

ADVIES

ADVIES

U KRIJGT DESKUNDIG ADVIES OP MAAT

KWALITEIT

KWALITEIT

HEBBEN EEN UITSTEKENDE BEVRUCHTING

GROTE KEUS

GROTE KEUS

U HEEFT KEUS UIT VERSCHILLENDE RASSEN

HANDLEIDING

HANDLEIDING

U KRIJGT EEN GRATIS HANDLEIDING MEE

BROEDEIEREN

ALLES WAT U MOET WETEN OVER BROEDEIEREN

Broedeieren | De Kippenspecialist

Wat zijn broedeieren?

Broedeieren zijn eieren die bevrucht zijn door een haan. Ze zijn bedoeld om uit te laten broeden door een kip of een broedmachine.

Broedeieren | De Kippenspecialist

Is het ei bevrucht?

Je kan aan de buitenkant van een ei niet zien of deze bevrucht is. Pas na 4 dagen broeden, kan je zien of een ei bevrucht is. Dit doe je door het ei te schouwen met een schouwlamp.

 

Het is raadzaam om de broedeieren bij vrienden of kennissen te kopen. Zo weet je zeker dat de broedeieren van goede kwaliteit zijn. Broeden met slechte broedeieren is sterk af te raden: het geeft een verhoogde kans op slechte uitkomst en bij uitkomst zwakke kuikens.

Broedeieren | De Kippenspecialist

Gezonde ouderdieren

De basis van een goed broedei is een gezonde vader en moeder. Een haan en een hen die niet verwant zijn en in de juiste conditie verkeren, zijn noodzakelijk voor een goed broedei.

 

Een haan moet minimaal 3 weken bij de kippen hebben gelopen voordat de kippen bevruchte eieren leggen. Wanneer de haan bij de hennen weg is, kunnen de kippen ook nog 3 weken na de paring bevruchte eieren leggen.​

Broedeieren | De Kippenspecialist

Broedeieren selecteren

Niet ieder ei is geschikt om uit te laten broeden. Misvormde eieren komen vaak niet uit en als ze uitkomen zijn het vaak zwakke kuikens. Eieren moeten er aan de buitenkant goed en glad uitzien. Vieze eieren zijn niet geschikt om te gebruiken als broedei. Wanneer het ei een klein beetje vies is, kun je het vuil er met je nagel afschrappen. Maak vieze broedeieren nooit met water schoon. 

 

Tip: aantekeningen op het ei als datum en ras maak je op de stompe kant van het ei en met potlood. De inkt van een pen of stift kan het ei binnendringen en is schadelijk voor het kuiken.

Broedeieren | De Kippenspecialist

Broedeieren bewaren

Broedeieren hoeven niet gelijk uitgebroed te worden. U kunt broedeieren 14 dagen bewaren voordat u er mee gaat broeden, mits ze koel bewaard worden en iedere dag gekeerd worden. Zo blijft de dooier in het ei zweven en kan het kuiken goed groeien wanneer deze bebroed wordt.

 

Tip: bewaar de broedeieren koel maar niet koud. De koelkast is dus geen geschikte plek. De beste plek is de kelder of een koele schuur. Ook mag de ruimte niet te droog zijn.

ONZE BROEDMACHINES
KUIKEN BENODIGDHEDEN
bottom of page